Підприємства та господарства населення: напрямки сільськогосподарської діяльності
Підприємства та господарства населення: напрямки сільськогосподарської діяльності
Головне управління статистики інформує. Стабільне функціонування та розвиток сільського господарства регіону забезпечують виробники сільськогосподарської продукції – підприємства та господарства населення.
В області, попри переважаючий внесок у виробництво сільськогосподарської продукції господарств населення (у 2021р. – 55,5%), основною метою діяльності яких є, перш за все, є самозабезпечення, протягом останніх дванадцяти років (за винятком 2015р. та 2019р.) спостерігається тенденція до збільшення частки підприємств як основних виробників товарної продукції. Так, у 2021 році ними вироблено 44,5% (6466,2 млн.грн) загальнообласного обсягу аграрної продукції проти 24% у 2010р. та 41,6% у 2020р. Питома вага підприємств у виробництві продукції землеробства зросла із 24% у 2010р. до 51,4% у 2021р., у виробництві продукції тваринництва – найвищою була у 2020р. (35,2%), і у 2021р. склала 32,4%.
Протягом останніх років підприємства забезпечують виробництво усіх обсягів ріпаку озимого та кользи, майже усіх соняшнику, понад 97% сої, 89–95% буряків цукрових фабричних, 60–71% культур зернових та зернобобових, 45–54% м’яса. У 2021р. ними вироблено 712 тис.т культур зернових та зернобобових, що на третину більше, ніж роком раніше, 68,1 тис.т ріпаку озимого та кользи (на 8,8% більше), 90,3 тис.т соняшнику (на 41,3% більше), 117,5 тис.т сої (на 11,6% більше), 20,2 тис.т буряків цукрових фабричних (на 13,6% менше), 6,1 тис.т культур овочевих (на 34,7% більше), 7,3 тис.т культур плодових та ягідних (на 6,2% більше), 52,3 тис.т м’яса (на 5,5% більше), 14,2 тис.т молока (на 10,3% менше).
Господарствами населення у 2021р. вироблено аграрної продукції на суму 8061 млн.грн, що на 0,3% більше, ніж у 2020р. Ними щорічно забезпечується понад 99% загальнообласних обсягів картоплі та меду, 95–97% культур овочевих, близько 96% молока, 88–90% культур плодових та ягідних, 70–83% вовни, 47–55% м’яса, більше половини (у 2021р. – 95,3%) яєць.