Як повинні обслуговувати в перукарнях?
Серед багатьох підприємств побутового обслуговування важливе місце займають перукарні.
Більшість з нас відвідують ці заклади, але не всі знають, як повинні проводитися перукарські роботи, щоб захистити клієнта від педикульозу, грибкових та шкірних хвороб, а в окремих випадках від гепатиту В, СНІДу та інших небезпечних захворювань.
З 1999 року в Україні діють «Державні санітарні правила та норми для перукарень різних типів» №22. Вони встановлюють гігієнічні вимоги щодо розташування, обладнання, санітарно-технічного устаткування приміщень, санітарно-протиепідемічного режиму, правила особистої гігієни та гігієни праці перукарень.
Отож знайте, що:
- перед процедурами з кожним новим відвідувачем майстер повинен вимити руки з милом;
- всі інструменти після кожного використання повинні обов’язково механічно очистити, промити під протічною водою, інструменти також підлягають обов’язковому знезаражуванню дезінфектантами;
- ножиці після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати, промивати проточною водою та стерилізувати;
- інструменти для манікюру після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати, промивати проточною водою та стерилізувати;
- електричні машинки - після використання ріжучу частину необхідно дезінфікувати, механічно очищати та стерилізувати, корпус протирати дезрозчином;
- дозволяється використання одноразових вафельних, махрових та інших видів рушників для індивідуального застосування;
- під час обслуговування клієнт повинен бути вкритий чистим пеньюаром, допускається використання одноразових пеньюарів.
Усі працівники повинні перед прийняттям на роботу і в подальшому пройти медичний огляд..
Якщо ви зауважили порушення в обслуговуванні, не соромтесь звернути на це увагу. Таким чином ви захистите себе від захворювання чи неналежного обслуговування. Відповідальним за виконання санітарних правил при обслуговуванні клієнтів у перукарні є адміністратор або її власник.
Начальник відділу Оксана Жеревчук