Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

«Шкода нітратів в продуктах – чим вони небезпечні для людини?»

Дата: 12.05.2022 15:11
Кількість переглядів: 194

Фото без опису

У світі з кожним роком все менше і менше овочів і фруктів, про які можна сказати – екологічно чисті на 100 відсотків. Якщо тільки ці продукти не надходять на наші столи безпосередньо з наших городів (і то – гарантії на чистоту грунту ніхто не дасть). Як же захиститися від нітратів, і наскільки вони можуть бути небезпечні?

Що таке «нітрати», з чим їх «їдять» і звідки вони беруться в наших овочах і фруктах?

Постійно звучить сьогодні термін «нітрати» передбачає наявність солей азотної кислоти безпосередньо в овочах і фруктах. Як відомо, рослини беруть з грунту кратно більше сполук азоту, ніж потрібно для їх розвитку. Як наслідок, синтез нітратів в рослинні білки відбувається лише частково, решту ж нітрати потрапляють в наші організми з овочами прямо в чистому вигляді.

У чому небезпека? Частина нітратів виводиться з організмів, але ось інша частина утворює шкідливі хімічні сполуки (нітрати перетворюються в нітрити), в результаті чого…

  1. Погіршується насичення клітин киснем.
  2. Відбуваються серйозні збої в обміні речовин.
  3. Слабшає імунітет.
  4. Відбувається дестабілізація нервової системи.
  5. Знижується кількість вітамінів, що надходять в організм.
  6. З`являються проблеми в шлунково-кишковому тракті, з серцево-судинною та дихальною системою.
  7. Утворюються нітрозаміни (найсильніші канцерогени).

При одноразовому вживанні продукту з великим вмістом нітратів істотної шкоди організму не буде. Але при регулярному вживанні таких продуктів відбувається перенасичення організму токсинами з усіма витікаючими наслідками.

Що стосується вмісту нітратів в овочах-фруктах – воно скрізь різне:

  • Найнижчу кількість (до 150 мг / кг): в помідорах і солодкому перці, в картоплі, пізньої морквині і горосі, в часнику і ріпчастій цибулі.
  • Середнє (до 700 мг / кг): в огірках, кабачках та гарбузі, в ранній морквині, в осінній цвітній капусті і патисон, в пізньої білоголової капусти і щавлі, в відкрито-грунтовому зеленій цибулі, в цибулі-порее і коренях петрушки.
  • Висока (до 1500 мг / кг): в столовому буряку і брокколі, в ранньої білокачанної / цвітній капусті, в кольрабі та кореневому селері, в хроні, ріпі і редьці (відкритий грунт), в брюкве і зеленій цибулі, в ревені.
  • Максимальна (до 4000 мг / кг): в листової буряку і шпинаті, в редисці та кропі, в салаті і селері, в пекінській капусті, листках петрушки.

Овочі та фрукти – яка норма вмісту нітратів?

  • В зелені – 2000 мг / кг.
  • У кавунах, абрикосах, винограді – 60 мг / кг.
  • В бананах – 200 мг / кг.
  • У грушах – 60 мг / кг.
  • У динях – 90 мг / кг.
  • У баклажанах – 300 мг / кг.
  • У пізній капусті – 500 мг / кг, в ранній – 900 мг / кг.
  • У кабачках – 400 мг / кг.
  • У манго і нектарини, персиках – 60 мг / кг.
  • У картоплі – 250 мг / кг.
  • У ріпчастій цибулі – 80 мг / кг, в зеленому – 600 мг / кг.
  • У полуниці – 100 мг / кг.
  • У ранній моркві – 400 мг / кг, в пізньої – 250 мг / кг.
  • У грунтових огірках – 300 мг / кг.
  • У солодкому перці – 200 мг / кг.
  • У томатах – 250 мг / кг.
  • У редисці – 1500 мг / кг.
  • У хурмі – 60 мг / кг.
  • У буряках – 1400 мг / кг.
  • У зеленому салаті – 1200 мг / кг.
  • У редьці – 1000 мг / кг.

Також кількість нітратів буде залежати від виду овоча, від часу дозрівання (ранні / пізні), від грунту (відкритий, парник) та ін. Наприклад, рання редиска, висмоктує з ґрунту нітрати разом з вологою – лідер по нітратів (до 80%).

Більшість споживачів визначають шкідливі овочі / фрукти виключно за певними ознаками «нітратні», орієнтуючись на їх зовнішній вигляд:

  • Занадто рівні розміри овочів на прилавку (наприклад, коли всі помідори «як на підбір» – рівненькі, яскраво-червоні, гладенькі, одного розміру).
  • Відсутність солодкого смаку (мовчазний смак) у баштанних (дині, кавуни), а також недозрілі насіння в них.
  • Білі і тверді прожилки всередині томатів. Світліша в порівнянні з шкіркою м`якоть.
  • Рихлість огірків, швидке їх пожовтіння при зберіганні, жовті плями на шкірці.
  • Занадто велика морквина і дуже світле забарвлення, біляві сердцевінкі.
  • Занадто темна або занадто «соковито-зелена» забарвлення зелені, її швидке підгнивання при зберіганні і неприродно довгі стебла.
  • Крихкість листя салату, наявність коричневих кінчиків на них.
  • Темний колір верхнього листя капусти, занадто великий розмір, розтріскування качанів. Чорні плями і темні точки на листі (грибок нітратної капусти).
  • Прісний смак груш і яблук.
  • Відсутність солодощі в смаку у абрикосів, персиків і схильність фруктів до розтріскування.
  • Занадто великий розмір ягід винограду.
  • Рихлість картоплі. При відсутності нітратів в бульбах лунає хрускіт від натискання нігтем.
  • Закручені хвостики у буряка.

Як позбутися від нітратів в продуктах – 10 вірних способів

Найголовніша порада – купувати, по можливості, перевірену продукцію зі свого регіону, а не привезену здалеку. А ще краще – вирощувати самостійно.

Усунути нітрати повністю з продуктів у вас не вийде (це неможливо), але знизити їх кількість в їжі цілком реально.

Основні способи нейтралізації нітратів:

  • Очищення фруктів і овочів. Тобто, зрізаємо все шкурки, «жопки», хвостики і ін. А потім ретельно миємо.
  • Вимочування у звичайній воді протягом 15-20 хвилин. Такий метод обробки зелені, листових овочів і молодої картоплі (овочі слід нарізати перед замочуванням) знизить кількість нітратів на 15%.
  • Варка. При варінні також «йде» велику кількість нітратів (до 80 відсотків – у картоплі, до 40 – у буряку, до 70 – у капусти). Мінус – нітрати залишаються в бульйоні. Тому 1-й бульйон рекомендується зливати. Причому, зливати гарячим! При охолодженні все нітрати «повернуться» з бульйону назад в овочі.
  • Закваска, засолювання, консервування овочів. При засолюванні нітрати зазвичай перекочовують (здебільшого) в розсіл. Тому самі овочі стають більш безпечними, а розсіл просто зливають.
  • Жарка, гасіння і приготування на пару. В цьому випадку зниження нітратів відбувається за все на 10%, але і це краще, ніж нічого.
  • Прийом аскорбінової кислоти перед вживанням нітратних овочів. Вітамін С загальмує освіту в організмі нітрозамінів.
  • Додавання гранатового соку або лимонної кислоти до овочів в процесі приготування обіду. Такі компоненти мають властивість знешкоджувати нітратні шкідливі сполуки. Також можна використовувати брусницю та журавлину, яблука, яблучний оцет.
  • Вживання тільки свіжих овочів і соків. Після доби зберігання (навіть в умовах зберігання в холодильнику) нітрати можуть перетворюватися в нітрити. Особливо це стосується натуральних свіжих соків – їх потрібно пити відразу!
  • Вживання нарізаних овочів / фруктів відразу після приготування. При їх зберіганні (особливо в теплому місці) також відбувається перетворення нітратів в нітрити.
  • Варка і гасіння овочів повинні відбуватися БЕЗ кришки (Це найбільше стосується кабачків, буряка і капусти).

І не поспішайте накидатися на ранні овочі і фрукти!

 

Завідувач відділення епіднагляду (спостереження)

 та профілактики інфекційних захворювань                            І.В.Болотова

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь