A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

НАЗК презентувало перший діджитал інструмент для виявлення прихованих інтересів у посадовців

Дата: 07.12.2021 10:28
Кількість переглядів: 257

Фото без опису

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з громадською організацією «Антикорупційний штаб» презентували Портал «Приховані інтереси», який став першим діджитал інструментом, що допомагає знаходити можливі ризики в публічних службовців.

Алгоритм може виявити 11 типів ризиків. Завдяки цьому можна швидко дізнатися, як посадовець пов’язаний із компаніями, які беруть участь у тендері в установі, де він працює чи працював, близьких осіб, які працюють в одному органі з цим посадовцем, а ще перевірити, чи не отримував такий чиновник ризикові подарунки.

«Для того, щоб зрозуміти наскільки ефективним ми вважаємо цей інструмент з точки зору запобігання корупції, ви можете знайти у ньому, наприклад, Президента України можливі потенційні конфлікти інтересів пов’язані з його діяльністю, Голову НАЗК, Генерального прокурора чи керівника НАБУ. Це унікальний інструмент, тому що ми робимо публічними інформацію про можливі конфлікти інтересів у діяльності кожного високопосадовця, кожного депутата місцевої ради, кожного чиновника будь-якого органу державної влади та органу місцевого самоврядування», — зазначив Олександр Новіков, Голова НАЗК.

Портал може допомогти в роботі Національної поліції, антикорупційних уповноважених, журналістів-розслідувачів та громадських активістів для пошуку прихованих інтересів.

На сьогодні база Порталу містить 6 млн осіб, 1,5 млн компаній і понад 600 тис. ризиків.

Це близько 1 млн декларантів та ще 5 млн осіб, які пов’язані з цими декларантами. 

«Цією ідеєю ми готові поділитися з іншими країнами,  іншими уповноваженими інституціями та органами, які здійснюють запобігання корупції. Ми відкриті і цей Портал теж буде відкритий, бо це наша основна мета», — підкреслив Сергій Миткалик, Голова правління ГО «Антикорупційний штаб».

Він додав, що загальна вартість створення порталу – 535 тис. гривень. Усі ці кошти були надані партнерами з міжнародного розвитку – проектом міжнародної технічної допомоги USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» та міжнародним фондом «Відродження». 

Що потрібно знати, перш ніж почати користуватися інструментом «Приховані інтереси»?

Інструмент «Приховані інтереси» створений насамперед для того, щоби попередити порушення, адже завдяки ньому можна відслідкувати можливі конфлікти інтересів у посадовців.

 Тому можливий ризик, який знайшов алгоритм, не завжди свідчить про те, що посадовець порушив антикорупційне законодавство. Лише після детального вивчення документів уповноваженими органами можна буде визначити, чи порушила особа вимоги Закону України «Про запобігання корупції».

Якщо у вас є достовірна інформація, яка підтверджує можливий ризик, скористайтеся електронною формою на Порталі, щоби повідомити про факти порушення.

На порталі є пошук можливих ризиків не лише за особами та підприємствами (компаніями), але й за документами — автоматичний аналізатор документів. Завдяки ньому користувачі можуть завантажувати документи будь-якого державного органу чи органу місцевого самоврядування, щоби система перевірила за ключовими словами, чи містить документ вказівки на потенційний конфлікт інтересів.

Перейти на Портал можна за посиланням: https://interes.shtab.net/.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь