A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Вітаємо із професійним святом українських прикордонників!

Дата: 28.05.2021 08:34
Кількість переглядів: 1025

День прикордонника України в 2021 році відзначаємо 28 травня. Це головне професійне свято українських вартових кордонів.

Спочатку визначили дату святкування 4 листопада відповідним указом президента. Приводом для її призначення стало створення Українських прикордонних військ на базі Західного прикордонного округу.

Але ця дата Дня прикордонника не прижилася. Причина в тому, що прикордонники, які проходили службу в радянські часи, неофіційно відзначали своє професійне свято "по-старому", 28 травня. У 2003 році нинішню дату остаточно затвердив своїм указом президент.

Прикордонні війська в Україні відносяться до розряду елітних. У Парку Перемоги Києва на честь захисників кордону відкрили пам'ятник.

Перед прикордонниками поставлено важливе завдання - захист зовнішніх кордонів країни від посягань можливого ворога і організованої злочинності. Саме вони зупиняють потрапляння в Україну контрабанди, протистоять незаконній міграції. Прикордонники є обличчям держави, оскільки першими зустрічають іноземних гостей.

Ряд важливих реформ прикордонних військ завершився до 2015 року. Застави, прикордонні комендатури, контрольно-пропускні пункти, відділення прикордонного контролю переформували у відділи прикордонної служби. Також значно скоротився штат. З 488 підрозділів ще радянських часів створили 165 сучасних підрозділів. Завдяки цьому вдалося підвищити кваліфікацію персоналу та впровадити автоматизовану системи обліку даних.

З початком АТО у прикордонних військ практично не залишається часу на відзначення Дня прикордонника, оскільки вони несуть подвійне навантаження через агресію Росії на Донбасі, підвищеної кримінальної обстановки і проблем з біженцями через бойові дії на сході країни.

Найбільший по протяжності кордон Україна має з Росією - понад 2245 кілометрів. З них 320 кілометрів припадає на морську ділянку. Також Україна межує з Білорусією, Угорщиною, Молдовою, Польщею, Румунією, Словаччиною.

Прикордонники несуть свою службу не лише на суходолі. Під їх охороною перебувають також морські ділянки і українське небо. День прикордонника відзначають також вартові кордонів на морі і в повітрі.

Прикордонні пілоти забезпечують моніторинг держкордону з повітря. На службі в небі в постійній готовності знаходяться вертольоти і сучасні патрульні літаки. Морські кордони України прикривають кораблі і катери Держприкордонслужби.

 

З нагоди професійного свята щиро вітаємо прикордонників, які сумлінно і справно несуть свою відповідальну службу!

Нелегка вибрана вами дорога, але ви йдете по ній гордо, легко. Бажаємо вам ніколи не пізнати гіркоту поразки і  стреси непередбачуваних ситуацій. Нехай буде спокійною ваша служба, адже це запорука миру і щастя нашої України.

Будьте завжди стійкими, сильними і витривалими, тому що ви потрібні нам! Ми говоримо величезне дякую всім, хто кожен день і кожну ніч береже наш спокій. Хай Вас береже Господь!

 

З повагою селищний голова Богдан Клим’юк, виконавчий комітет та депутатський корпус Делятинської селищної ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь