A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Як зміняться ставки оподаткування для “спрощенців” у зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати?

Дата: 19.01.2021 14:17
Кількість переглядів: 389

Фото без опису

Зміна розміру мінімальної заробітної плати вливатиме й на розмір ставки певних податків, про це на брифінгу нагадала платникам податків начальник Головного Управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

«Згідно з Законом про Держбюджет на 2021 рік, мінімальна заробітна з 1 січня цього року становить 6000 гривень, підвищився й розмір прожиткового мінімуму – тепер для працездатної особи він складатиме 2270 гривень. Відповідно, зросте й сума єдиного податку для підприємців-“спрощенців” І та ІІ груп, – наголосила керівник служби. – Тепер для підприємців I групи максимальна ставка єдиного податку, яка встановлюється органом місцевого самоврядування в розмірі не більше 10% прожиткового мінімуму, складатиме 227 гривень. Єдиний податок для ІІ групи встановлюється у межах до 20 % розміру мінімальної заробітної плати і відповідно складає до 1200 гривень. Оскільки, розміри ставок єдиного податку затверджуються рішеннями органів місцевого самоврядування, тому, відповідно, можуть різнитися для платників різних ОТГ».

Звернула увагу Ірина Столярик й на те, що мінімальний щомісячний платіж з ЄСВ тепер, замість минулорічних 1100 гривень, складатиме 1320 гривень. Адже базою для нарахування єдиного внеску теж є мінімальна зарплата.

Також очільниця обласної податкової служби зупинилася і на пільгах для платників податків, які передбачені законом від 4 грудня 2020 року №1072. “Зважаючи на те, що зараз бізнес, особливо дрібний, через карантинні обмеження переживає не найкращі часи, урядом прийнято ряд заходів для підтримки платників податків. Зокрема, платники єдиного податку І групи звільнені від сплати єдиного податку та ЄСВ на півроку – з грудня 2020 року по травень 2021 року”, – зазначила начальник ГУ ДПС в області.

Окремо зупинилася Ірина Столярик й на питанні легалізації найманої праці суб’єктами господарювання області. Адже ухилення від офіційного оформлення трудових відносин, а також виплата заробітної плати нижче встановленого мінімального рівня, зауважила посадовиця, призводить не лише до бюджетних втрат, а й позбавляє працівника соціальних гарантій, таких як оплата лікарняного листка, річної відпустки тощо. Тому, на думку посадовиці, в офіційному працевлаштуванні повинен бути зацікавлений, насамперед, сам працівник. “Відсутність трудового стажу, сплати соціальних внесків позбавить громадянина з часом і надійного пенсійного забезпечення. Окрім того, неналежна сплата податків, унеможливить економічний, культурний та соціальний розвиток громади, а відповідно, й належні умови для розвитку, росту, навчання та життя ваших дітей”,- підкреслила керівник податкової служби.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь