A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Шкода від випалювання сухої трави

Дата: 08.04.2021 15:14
Кількість переглядів: 564

Делятинська селищна рада територіальної громади звертається до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки в умовах природного довкілля, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.

Окрім безпосереднього впливу на здоров’я людини, спалювання листя і сухої рослинності призводить до таких загроз:

  1. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.
  2. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в грунт. При згорянні ж утворюється зола. Не зважаючи на загальноприйняту думку, зола – дуже погане добриво і, таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту.
  3. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.
  4. При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість пожеж.
  5. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.
  6. Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.
  7. Задимлені населені пункти використовують для освітлення значно більше електроенергії.

Дії по самовільному спалюванню сухої трави є порушенням вимог Законів України «Про охорону атмосферного повітря» (ст.16), «Про охорону навколишнього природного середовища» (ст.12; 22) та правил пожежної безпеки. Адже за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф розміром від 3060 до 6120 гривень, а для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 гривень. За ті самі дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожуватиме штраф у розмірі від 6120 до 12 240 гривень.
 
Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. До того ж, використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.

Задумайтеся, яку шкоду наносимо довкіллю спалюючи листя і суху рослинність змушуючи тим самим себе та оточуючих дихати продуктами горіння.

Давайте пам’ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь